Händelser som ...

Händelser som har fått oss att komma till insikt att det är en slump att vi känner vissa människor och att livet skulle vara annorlunda om det inte hade hänt. Om inte minkryssaren Albatross den 2 juli 1915 hade jagats upp på land av en rysk eskader vid Östergarn på Gotland, hade det varit annorlunda, eller är det redan bestämt att vi som finns skall finnas.



Barbros biologiska morfar Karl Wilhelm Ortwein var matros på Albatross. Besättningen fick stanna i Sverige under återstoden av kriget. Första förläggning var i Roma. Hösten 1915 förflyttades de till Tofta där de befann sig till 1917 och sendan hamnade de i ett läger i Skillingaryd i Småland. De frigavs den 3 januari 1919 och lämnade Karlskrona för resa mot Danzig där Albatross skrotades.



       Karl  Wilhelm Ortwein är den till höger

Barbros mamma Hildur är född 1918, så Ingegerd (mormor) och Willy kan ha träffats under ett par år. Men "om" inte Albatross hamnat där den nu gjorde skulle det vara någon skillnad idag.  Det går inte att få reda på. Men jag tror att ödet hade ändrat på andra slumpmässiga händelser så att jag i alla fall hade varit gift med Barbro.



Gravsten över de döda besättningsmännen och bild på överlevande